23 februari, 2010

Första språkbrottslingen fälld

Jaaa! Hurraaa!

Nej, Språkkonsulterna har inte tittat på någon OS-gren där Hag eller Helling har åkt in en medalj till det svenska laget. Våra hurra-rop gäller SvD:s nyhet om att regeringen har blivit prickad av JO för att de bryter mot språklagen när de bara tillhandahåller e-postadresser på engelska.

Det kanske kan verka som en petitess, men principiellt är det ett mycket viktigt beslut som JO har tagit. Den nya språklagen trädde i kraft den 1 juli förra året och hittills är det inte riktigt någon som vetat hur den ska tolkas, var gränserna ska dras, etc. Men med dagens prickning sätts ribban för vilken nivå som svenskan ska vara det samhällsbärande språket.

Seger för rätten att använda svenska. Luft under vingarna för språkkonsulter :-)

3 kommentarer:

  1. "Seger för rätten att använda svenska" - du måste skämta?! Rätten att använda svenska har väl ändå aldrig varit ifrågasatt, utan nu är det en seger för de som vill *tvinga* andra att använda svenska.

    Det känns skönt att jobba i privat sektor, där överbeskyddarna i svenska samhället i alla fall ännu inte kan styra över vilken epost-adress jag har. Men det är säkert bara en tidsfråga - jag jobbar ju i ett svenskt aktiebolag som har .com-adresser, det är väl bara en tidsfråga innan det förbjuds också. Jag menar, gud förbjude om en kund till oss var tvungen att ta reda på vad vår epost-adress faktiskt *är* i stället för att chansa och skicka till info@ibm.se.

    Jag är verkligen stolt över att mina skattepengar går till något viktigt (obs ironi).

    Skönt i alla fall att JO tagit sitt förnuft till fånga och inte klampat på de andra friheter som anmälarna ville inskränka.

    SvaraRadera
  2. Hur kan människor med hedern i behåll som JO slösa tid på struntärenden som det här.

    Språket tar sina egna vägar oavsett vad politiker, tjänstemän, akademier och andra tror.

    Behövs det konsulter och lagar för att använda "rätt" svenska är det inte svenska.

    SvaraRadera
  3. Ha ha, men Anonym kan väl ändå inte mena att en engelsk e-postadress är svenska?

    Och Peter: Är det sämre att *tvinga* medborgare i Sverige att använda svenska än att *tvinga* dem att använda engelska? Låte rlite bakvänt i mina öron.

    SvaraRadera