23 februari, 2010

Ord som försvinner - kanske

Igår skrev Siv Strömqvist i SvD:s språkspalt om ord som kanske är på väg att konkurreras ut i språket. Jag anade lite indignation över att vart kan komma att ersätta var och att nästan får stå tillbaka för knappt i många sammanhang.

Men även om språket troligen kommer att fungera bra även med nya ord kan man inte låta bli att känna lite sorg över att det som en gång har varit bra och rätt plötsligt blir otidsenligt och konstigt. Personligen tycker jag att det är lite sorgligt att ensam har blivit ett ord med negativa associationer så att de flesta föredrar att säga jag reste själv till Grekland istället för jag reste ensam till Grekland. Eller är jag ensam om att tycka så? Oj, jag menar Är jag själv om att tycka så?

1 kommentar:

  1. "Var" eller "vart"?
    För en tid sedan blev tåget från Gävle till Stockholm stående vid någon liten station efter en stunds åkande. Det gick inte att få igång igen. Konduktören gick runt och meddelade att ersättningsbussar skulle komma och ta hand om oss. Jag frågade konduktören: "Vart går bussarna?" och fick svaret "Vid taxistationen". Jag undrade ju om bussarna skulle gå tillbaka den korta biten till Gävle eller om de skulle gå mot Stockholm.
    Undrar hur jag skulle frågat för att få det svar jag ville?
    Jonas

    SvaraRadera