10 april, 2014

Stimulera ditt ordförråd under påskresan

Bara så att du inte blir besviken: Det här inlägget handlar inte om hur du kan bygga ut din arsenal av svordomar gentemot dina medtrafikanter. Ibland behövs det visserligen kraftord, men för det mesta är ju alla trevliga, och då kan man ägna tiden åt annat. 

Jag vill i stället tipsa om en lek, en lättsam språklig utmaning som passar jättebra under längre bilresor. Själv lärde jag mig den som barn. Den var då ett tävlingsinslag i ett nöjesprogram på tv, kanske var det Razzel eller något halvmossigt caféprogram. Någon annan som minns?

Enkelt och roligt - ensam eller tillsammans

Så här går det till: När du ser en bil, så ska du snabbt komma på ett ord som innehåller de tre bokstäverna på registreringsskylten. Det finns bara två regler:
  1. Ordet måste börja med den första bokstaven på skylten.
  2. Du måste behålla ordningen på bokstäverna - men du kan lugnt plocka in hur många bokstäver som helst mellan och efter dem.
Du kan välja att fördriva tiden ensam, eller tävla mot någon i ditt sällskap. Leken funkar både för dig som kör och för dig som är passagerare. Dessutom kan du ju fnula vidare när du cyklar, när du väntar på bussen, när du promenerar ... ja, alltid, egentligen. Det enda kravet är förstås att det passerar bilar då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar