27 september, 2012

Ni og firs

De danska räkneorden är en stor gåta och helt och hållet hopplösa för en svensk att lära sig. Men nu håller jag på och läser Snacka skandinaviska som kom ut från Prodicta förlag i förra veckan och jag, och många med mig, har sett ljuset. Ni og firs betyder förstås åttinio.

De pedagogiska författarna till Snacka skandinaviska går igenom detta fenomen så att man förstår. Det enda man behöver gå med på är att tjugo är en matematisk enhet. Och det kan vi väl acceptera - i synnerhet om man läst lite franska och har accepterat att 80 heter 4x20 på franska, eller om man av någon anledning fortfarande använder den gamla enheten tjog.

Om du ska räkna på danska kan du köra på det svenska sättet upp till 40, men sedan får du alltså börja tänka i tjog:
60 = 3x20 = tres
80 = 4x20 = firs
100 = 5x20 = fems (fast numera säger danskarna hundred)
Men däremellan då? Jo, då är du ju halvvägs till nästa tjog:
50 (halvvägs till 60) = halvtreds
70 (halvvägs till 80) = halvfjerds
90 (halvvägs till 100) = halvfems

Fattar du? Det gör i alla fall jag, fast det är fortfarande lite omständligt.

3 kommentarer:

 1. Lägg sen till att tjog heter snes på danska så blir det mer begripligt. 60 är ju tre snes som har blivit sammandraget till tres.

  SvaraRadera
 2. Så här ligger det egentligen till. I svenskan har vi ju halvannan, vilket är en och en halv. På samma sätt skulle man kunna säga halvtre för 2 1/2, halvfyra för 3 1/2 osv. Halvtreds är en förkortning av halvtre sind tyve, halv tre gånger tjugo, dvs 2 1/5 ggr 20= 50. Ordet sind är samma som svenskans sin i någonsin, någon gång.
  Så tres är alltså kort för tre sind tyve, firs är fire sind tyve, osv.

  SvaraRadera
 3. Anonym här igen. Jag menade naturligtvis halvtredje, halvfjerde osv så blir det logiskt med halvannan. Och så heter det sinds, inte sind. Rätt ska vara rätt :-)

  SvaraRadera