19 september, 2012

Festligt, folkligt och fullspikat

Nalen - ett legendariskt ställe i Stockholm som blev symbol för en av de tidiga ungdomskulturerna. I dag är det konferens- och konsertanläggning med hyfsat bibehållen charm och en a la carte-restaurang. Själv gästade jag restaurangdelen tillsammans med en grupp professorer i svenska häromdagen och fick då veta en hel del språkliga kuriosa om Nalen.

För det första: Nalen hette från början Danspalatset National, men döptes snabbt om till Nalen i folkmun av 1930-talets unga och coola.

För det andra fanns det faktiskt en typiskt Nalen-svenska som föddes ur ställets karakteristiska annonsspråk. Det var korta meningar eller meningsfragment och uppdelning av sammansättningar. En typisk Nalen-annons löd ungefär Ikväll! Alltid fest, folk, fullspikat! Gata regerings va adressen. Kostar 5 bagis. Tyvärr har jag inte kunnat hitta så mycket Nalen-svenska på webben, men det borde finnas gott om ungdomar från 30-, 40- och 50-talet där ute som pratade på det här sättet när de skulle markera grupptillhörighet. Det är nog inte så många moderna klubbar och musikbarer som kan skryta med att ha initierat ett eget språk.

Dessutom kan jag säga att a la carte-restaurangen Grand National var överraskande bra. Den drivs förresten av en person som också har lite anknytning till språk och poesi, nämligen Jesper Taube, sonson till Evert.

1 kommentar:

  1. Susanne Blomkvist19 september 2012 11:39

    Min mamma, som var ung på 40- och 50-talet (ja och för all del på 60-talet också), berättade att det fanns några olika grupptillhörigheter bland ungdomarna på den tiden. Man kunde vara "nalensnajdare" eller "swingpjatt". Jag tror att nalensnajdarna mest gillade jazz. Och swingpjattarna swing då, får man förmoda.

    SvaraRadera