17 september, 2012

Näsa eller inte näsa - det är frågan?

Vissa stavningsregler kan man inte läsa om i Svenska skrivregler eller Svenska Akademiens ordlista. Det gäller stavningen av smilisar, eller emotikoner, som man också kan kalla dem. Själv har jag varit med ända sedan vi började uttrycka känslor i snabb dialog med hjälp av tecken, alltså i mitten på 1990-talet , och jag har använt symbolerna flitigt sedan dess.

Då på 90-talet var det odiskutabelt att gubben skulle bestå av tre tecken: kolon, bindestreck och parentestecken :-). Men på senare år har många börjat rationalisera bort bindestrecket och därmed gubbens näsa :). När någon skickar smilisar utan näsa till mig brukar jag protestera: Smilisar ska ha näsa! :-)

Det finns de som hävdar att det är en generationsfråga, och jag är benägen att hålla med; yngre skribenter skriver oftare sina smilisar utan näsa. Eller som en ung dam påpekade för mig på Twitter: "Det är bara gamla människor som gör smilisar med näsa." (Kommentera gärna om detta stämmer på dig, eller om du bryter mönstret.)

Det finns också en variant som är ganska söt, även om den inte är så vanlig. Det är en smilis som har en rund näsa med hjälp av ett gement O, så här :o).

Det som är intressant i allt det här är att det visar att vi, även i de små sakerna, visar vilka vi är. Allt vi gör kommunicerar! Inte ens en liten symbol är en neutral utsaga.

13 kommentarer:

  1. Kul. Tänkte på just det häromdagen. Och självklart skriver jag med näsa. Jag är ju en gubbe :-)

    SvaraRadera
  2. Jag brukade göra med näsa tills någon uppmärksammade mig att det fanns en gubbe utan näsa. Då gjorde jag utan tills någon påpekade att det var en generationsfråga (eller generationsnäsa som jag höll på att skriva). Så nu vet jag inte vilken näsa jag ska stå på.

    (Men varför stavas det smilisar och inte smajlisar? Smajl är ju etablerat sedan länge. När jag googlade fick jag något fler träffar på smajlisar.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Privat skulle jag definitivt skriva smajly eller något liknande, men i min yrkesroll försöker jag oftast att hålla mig till de rekommendationer som Språkrådet ger. För att det är enklast så.

      Radera
  3. En generationsfråga skulle jag säga. Hemma hos oss är det tydligt. Ungdomar under 20 har aldrig näsa. Vi som är 20+ alltid näsa. Så var det fram till den dagen då ungdomarna hånade oss vuxna så mycket att vi helt enkelt sålde ut och tog bort näsan ;)

    SvaraRadera
  4. Finns det nån regel för vilket håll gubbarna ska skrivas åt? Har sett flera som skriver åt vad jag tycker är fel håll, dvs (-:
    /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej någon regel finns det förstås inte, men jag tror att det är klokt att hålla sig till konventioner. Det föranleder färre missförstånd, helt enkelt. Se Kris C:s inlägg nedan.

      Radera
  5. Mina finska vänner skriver smilisarna åt "fel" håll! Tog ett tag innan jag insåg att de INTE var sura! Själv skippar jag oftast den raka näsan :), trots att jag är 20+, däremot är jag svag för runda o-näsor :o) Men jag varierar också med =) - eller =D om jag ROFL:ar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Och jag gillar verkligen "rofla". Det har goda förutsättningar att hamna på nyordslistan. Jag tipsar vår nyordsspanare.

      Radera
  6. I ett radioprogram på P3 pratade det mycket om detta i somras. De kallar den med näsa för "vuxensmili" Så det verkar helt klart vara en generationsfråga. Jag är 24 och mina smilisar har inte näsa. :)

    SvaraRadera
  7. Absolut en generationsfråga. Har också varit med sen det började och anser mig nog ganska förändringsbenägen annars, men inte i det här fallet: självklart med näsa! Försöker jag någon gång skriva utan näsa känns det ungefär som att försöka använda nåt ungdomsuttryck som jag inte behärskar riktigt. Fett knepigt! :-)

    SvaraRadera
  8. Dags att avslöja min ålder igen: redan på 80-talet använde vi smajlisar i mejl! Samtidigt som vi använde *fetstil* och _understrykning_ för att tydliggöra saker.

    SvaraRadera
  9. Jag gör inte mina smilisar med näsa för jag tycker inte de ser glada ut med sånt streck!
    /Misan

    SvaraRadera