16 mars, 2012

Hen - subjekt, objekt och genitiv

Den här månadens språkbrev handlade om hen ur ett språkligt perspektiv. Vi har fått många läsarreaktioner och de flesta ställer frågan Men hur ska man hantera och böja ordet? Så här kommer en liten utredning.

I subjektsformen (den som utför handlingen i en sats) heter det hen: När kunden besöker vår webbplats får hen frågan om hen vill logga in.

I objektsform (den som blir utsatt för handlingen i en sats) heter det också hen: Om besökaren vill ha interaktion, ge hen det.

I genitiv (som betecknar ägande) heter det hens: Läsaren vill bara att du tillgodoser hens behov av information.

Så nu är alla pionjärer rustade att börja använda detta nya pronomen.

2 kommentarer:

  1. Protesterar kraftigt mot den fåniga idén att det ska heta "hen" också i objektsform! Om en gång "han" och "hon" böjs, varför skulle inte "hen" göra det också? Det här gör det bara svårare för folk att lära sig objektsformerna. Hur ska man kunna förklara för klumpiga språkbrukare att "Jag såg han" är fel, men "Jag såg hen" är rätt?

    SvaraRadera
  2. Ja, jag håller med dig Anomnym att det hade känts naturligare med t.ex. "henom" i objektsform. Men genusforskarna hävdar att det ofta tolkas "honom" och inte neutralt.

    Fast ditt argument om inkonsekvens är inte helt hållbart. Språket är fullt av inkonsekvenser som vi hanterar alldeles utan att tänka på det, t.ex.är subjektsformen och objektsformen för "den" och "det" samma.

    SvaraRadera