16 mars, 2011

Tankini


Man lär sig nya ord i stort sett dagligen hela livet. I dag såg jag ordet tankini för första gången. Som tur var fanns det en bild så jag behövde inte fundera länge på vad ordet betyder. Det är alltså en tvådelad baddräkt, men istället för en liten bh upptill har man en topp som döljer även magen. Fiffigt om man vill gömma valkar eller skydda gravidmagen.

Till min förvåning hittade jag ett inlägg redan från 2008 som diskuterade tankini, det har alltså funnits ett tag. Vad jag inte kan klura ut däremot var förleden "tank" kommer ifrån? Någon?

Uppdatering 18 mars: Tack Sara för länken till Wiki Answers. Där fick vi den intressanta upplysningen att tankinin i själva verket kom före tanktoppen. A tank suit var alltså en baddräkt som kom på 1920-talet (vi gissar att den ersatte den pyjamasliknande ovarallen) som var en dräkt med axelband som användes när man badade i en swimming tank. Om vi har fattat rätt var det den första baddräkten som vi uppfattar den idag.

4 kommentarer:

 1. Wikipedia har svaret

  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Tankini

  SvaraRadera
 2. "Tanken" kommer från tank top (linne). Kan meddela att den inte alls döljer något särskilt bra. Heja hela baddräkter!

  SvaraRadera
 3. Om det du undrar över är varför det kallas just "tank"-top och "tank"-ini så tror jag att du hittar svaret här:

  http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_origin_of_tank_top

  SvaraRadera
 4. Tank= förvanskning av det engelska ordet för ett tajt linne "tank top".

  SvaraRadera