01 mars, 2011

Plagiat är allvarliga saker

När jag började studera på högskola fick jag, bland all annan information från universitetet, en lapp om att jag absolut aldrig fick stjäla någon annans verk till mina uppsatser och inlämningsuppgifter. Om jag plagierade något kunde jag i värsta fall bli avstängd från studierna. Internet gör det lättare än någonsin att hitta någon bra textsnutt och kopiera in den i sin egen text, men tekniken gör det också mycket lättare att hitta plagierade texter. Det har Tysklands försvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg verkligen fått känna på nu enligt DN. En webbplats som undersökt hans doktorsavhandling har upptäckt att ministern har kopierat mer än hälften av innehållet, och det här har faktiskt lett till hans avgång. Gissa om (ex-)ministern ångrar sitt lata copy-paste:ande gruvligt i dag?

Plagiering kan alltså kosta dig mycket mer än bara en studieplats. Och även ute i arbetslivet är det förstås viktigt att aldrig stjäla någon annans text. Ta inte risken att plagiera utan utveckla i stället ditt eget skrivande! Behöver du hjälp, råd och stöd kan du gå en kurs i skrivande hos oss.

2 kommentarer:

  1. Så är det! Speciellt när zu Guttenberg, som är en ovanligt trevlig tysk men ack så urdum när det gäller vetenskapliga texter, inledde sin avhandling med ett långt textavsnitt från Der Spiegel utan att ange källan. Journalisten som hade skrivit avsnittet kunde knappt hålla sig för skrattet. - En som vill tillhöra i Tysklands elit är istället en enkel svindlare, sade hon.

    SvaraRadera
  2. Tack för mer insyn i den här pinsamma historien! För pinsamt är verkligen vad det är. Någon som kommit så långt som att skriva en avhandling borde ha bra koll på hur man gör korrekta källhänvisningar och att det är fel, fel, fel att plagiera rakt av.

    SvaraRadera