22 mars, 2011

Oj, nu blev det fel

I bland när man som användare surfar runt på webben händer det att man klickar på en länk som av någon anledning inte fungerar. Då får man upp error-sidan 404 och ett kort meddelande om att länken är fel. Oftast är den här sidan vit, tom och tråkig, och ger inte användaren någonting. Det användaren sökte var ju information, och den enda informationen som kommer upp är att informationen inte finns! Just bristen på information och vägledning skapar bara ännu mer frustration.

En trist och informationsfattig 404-sida behöver man som webbdesigner absolut inte skapa. Det går att designa en snygg, rolig, trevlig och hjälpsam 404-sida till sin webbplats och det finns massor av exempel där ute. Webbdesignsajten Resources har samlat flera bra exempel på snyggt gjorda 404-sidor. Smashing Magazine ger massor av olika exempel på hur man kan hjälpa användaren att navigera vidare från 404-sidan. De bad också sina läsare att designa egna 404-sidor, och här är de bästa förslagen. Varför bara säga error när man kan berätta vad som är fel med hjälp av en vacker dikt? Om du bygger webbplats kan du alltså hitta massor av rolig inspiration på de här sidorna. För oss andra är det kul att se kreativa och trevliga lösningar på att kommunicera med användaren i en jobbig situation!

Tillägg kl 14 (HEH): Och ha alltid felmeddelandets tre komponenter i åtanke:
1. Berätta vad som har gått fel.
2. Berätta vad besökaren kan göra istället.
3. Hjälp besökaren vidare med en länk.

2 kommentarer:

  1. Tack för detta inlägg, Ingrid! Jag funderar nu på att skapa en massa länkar till sidor som inte finns bara för att få lägga upp roliga 404-sidor... Mwaahahaha!

    SvaraRadera
  2. Nog för att en bra 404-sida är viktigt, men det där skulle jag nog inte rekommendera!

    SvaraRadera