30 november, 2010

Användarvänlighet i ett finskt nötskal

Finland har två officiella nationalspråk med samma juridiska status, finska och svenska. Finska medborgare har ett av dessa språk registrerat som sitt modersmål (eller kontaktspråk om man har något annat modersmål), och man får till exempel skattebesked på sitt modersmål. Det är alltså viktigt att ha rätt språk registrerat som modersmål, så det är förstås möjligt att byta. Det är några enstaka personer varje månad som ansöker om språkbyte.

Men nu har plötsligt ansökningarna börjat välla in. Bara den här veckan har Vasa tagit emot ansökningar från tiotals personer som vill ha svenska som modersmål, och samma sak händer i Esbo. Läs mer i Vasabladet. Hur kan det komma sig? Någon kampanj som upplyser människor om att de har möjlighet att byta modersmål? En plötslig våg av finlandssvensk patriotism? Nej, det är så att en radiokanal har startat en nättjänst som samlat alla blanketter och adresser man behöver för att ansöka om språkbyte. Det har helt enkelt blivit mycket lättare att byta modersmål! Ju mer användarvänliga sådana här tjänster är, desto fler är det alltså som använder dem.

Uppdatering 15.34: DN.se har också skrivit om "svenskvågen" i Finland.

2 kommentarer:

  1. "Det har helt enkelt blivit mycket lättare att byta modersmål!"

    Det där är inte hela förklaringen - det har länge varit hur lätt som helst att byta modersmål, Radio X3M har bara samlat länkarna till de blanketter som behövs.

    Radiokanalen villa dra igång en positiv kampanj som reaktion på att språkklimatet på kort tid har blivit mycket bistert i Finland. Det finns en massa nationalistiska språkfanatiker som ägnar sig åt massiva hatkampanjer mot den finlandssvenska minoriteten. Ett av deras "rationella" argument är att vi finlandssvenskar ju blir allt färre, så varför ska vi då behöva några språkliga rättigheter? (F.ö. är det inte sant, enligt den senaste statistiken *ökar* antalet finlandssvenskar något, men fanatikerna bryr sig inte om fakta.)

    Radio X3M:s kampanj fångar upp de svensk- och tvåspråkiga som av ren slentrian har varit registrerade som finskspråkiga - och en del finskspråkiga med goda kunskaper i svenska som vill visa sin solidaritet med den del av befolkningen som utsätts för allt hårdare press både av myndigheter och "vanligt folk".

    SvaraRadera
  2. Tack för en värdefull och intressant kommentar! Det må ha varit relativt lätt att byta modersmål även tidigare, men det blir ändå lättare när allt finns samlat på samma ställe. Webbtjänsten samlar både nätblanketter, utskriftsbara blanketter och adresser så det blir lätt att skicka blanketten till rätt ställe - fantastiskt ur ett användarvänlighetsperspektiv.

    SvaraRadera