20 november, 2010

Glömda kuriosa ord

Här på Pratbubblor har vi ju Dagens ord, eller numera kanske mera korrekt Vartredjedagsord. Nu har jag hittat en systerblogg: Glömda ord. Bloggen publicerar dagligen ett ord som glömts bort eller används väldigt lite i svenskan.

Dessutom uppmanas läsarna att använda ordet under dagen och sedan rapportera det till bloggen. Kul idé!

Dagens ord är Tuppjuck. (Men om du frågar mig så är det inte det minsta bortglömt. Det var nog ett av mina hundra vanligaste ord under tonåren "Åh, jag får tuppjuck!" och fortfarande kan jag falla tillbaka, fast mer sällan förstås.)

4 kommentarer:

 1. ... att hon är lite kluven till glömda ord och adoptera ett ord-verksamheter. I många fall finns det en mycket bra anledning (eller flera) till att ord "glöms bort". Tuppjuck får gärna vara kvar, men asså dagens ord därest och exempelvis de tidigare kavera och förmedelst får gärna förtvina i glömskan för min del.

  SvaraRadera
 2. Ja, kanske det är så. Det som sker får ske, liksom. Och nu blev jag påmind om att jag nästan adopterade Jonas Bergström på grund av ett blogginlägg förra våren. Aj, aj, aj så illa det kunde ha gått.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte heller förstå hur tuppjuck skulle vara ett bortglömt ord? Jag har alltid använt det och tror nog att de flesta någon gång har hört eller använt det. Det vore otroligt spännande med en undersökning av tuppjucks användning!

  En sådan tur att det aldrig gick så långt, Helena!

  SvaraRadera
 4. I mina kretsar sa vi alltid att man fick ett tuppjuckbryt. Ett av många olika slags bryt som jag fick ganska ofta i förpuberteten... Kanske är det dags att återinföra både företeelsen och ordet i vardagen?

  SvaraRadera