12 november, 2010

World Usability Day

Igår var det World Usability Day – internationella användbarhetsdagen – som har till syfte att medvetandegöra väldesignad form och välskrivna texter kan förbättra kommunikationen runt om i världen. En sådan dag kan ju inte ett gäng examinerade språkkonsulter i svenska låta passera utan att uppmärksamma den på något sätt.

Ett meddelande nära dig
Vi tog en förmiddag då vi gick ut och såg oss omkring och samlade SAM_0121på oss några irriterande små meddelanden som på något sätt lever kvar och är ständigt närvarande i en medborgares liv. Trots att ingen egentligen kommunicerar så idag. Och de som fortsätter att sprida dem reflekterar förmodligen aldrig över varken språket eller hur de uppfattas.

 • Missbruk beivras (Är det någon som är ivrig här? En missbrukare?)
 • Ersättning utgår (Utgår på samma sätt som när ett tv-program utgår?)
 • Obehöriga äga ej tillträde (Äger? Och plurala verbformer slutade vi att använda i skrift runt 1945!)
 • Spärren passeras gående (Samma gående som hänvisas till andra gångbanan på andra skyltar?)

Måste det se ut så?
Sedan ställde vi frågan Måste det se ut så? och skrev om Helena Englund Hjalmarssonmeddelandena på klar och tydlig svenska. I går morse mellan 8 och 9 åkte vi ut och mötte stockholmarna utanför T-centralens tunnelbanedörrar och delade ut vår användbara information. Vi tycker att Stockholmarna är värda det.


Stockholmarna är positivaHelena Sjögren delar ut användbar information
Stockholmarna blev glada. De höll med om att det är idiotiskt att låta gamla stelnade fraser leva kvar. Många tänkte lite extra på personer som har läs- och skrivsvårigheter eller ett annat modersmål en svenska – hur ska de kunna begripa så konstiga konstruktioner?

Vi känner oss nöjda med dagen och hade verkligen kul. Nu går vi hem och planerar för World Usability Day 2011. Tack alla ni som hjälpte till att göra dagen lyckad!

4 kommentarer:

 1. Trevligt, trevligt.

  Ni vet att man kan lägga in en beskrivande text till bilden istället för filnamnet, väl? (Exempelvis <... title="Helena Sjögren delar ut kola och användbar information. ...>")

  SvaraRadera
 2. Men man skriver ju inte 'stockholmare' med versal?

  SvaraRadera
 3. Oj, det gick visst snabbt med publiceringen. Tack till både Agge och Thekax - jag gör om och gör rätt.

  SvaraRadera
 4. Vilka var era förslag till bättre formulerade texter?

  SvaraRadera