12 augusti, 2013

Stugan, sommarstället eller torpet - vad säger du?

Det mest typiskt svenska semesterordet måste nästan vara sommarstuga. Finns det något mer typiskt sommarsvenskt än att packa Volvon till bristningsgränsen och resa i väg till sin lilla röda stuga med vita knutar och utedass? Det är egentligen inte konstigt att ett så kärt barn har många namn, men faktiskt är det först sedan jag flyttade till Stockholm som jag upptäckte hur många synonymer det finns för ordet sommarstuga.


I Norrbotten for vi på stugan

I Norrbotten, där jag växte upp, sa alla nämligen bara stugan. Eventuellt med sje-ljud i början och stark betoning på u. Och man åkte inte till sin stuga, man for på stugan. Och det skulle jag fortfarande göra, om jag hade haft någon. Nu far jag i stället då och då på mina svärföräldrars stuga. De kommer från Härnösand i Västernorrland, ungefär 50 mil söder om min uppväxtort, och säger också stuga, men de far däremot inte på den, utan till den.


Stockholmarna har fler synonymer

Om man fortsätter ytterligare cirka 50 mil söderut i landet och hamnar i Stockholm, där jag numer bor, hör man däremot sällan ordet stuga användas. Möjligen säger vissa sommarstuga, men stugan som förkortad variant verkar inte vara så vanligt. I alla fall inte bland dem jag umgås med. Däremot finns det massor av andra ord som stockholmarna svänger sig med som jag aldrig kan påminna mig om att jag hört användas i norra Norrland.

Här har man lantställe, sommarställe, sommarhus, fritidshus eller torp. Jag önskar att jag även kunde säga att jag hör folk tala om sitt sommarnöje, men det ordet verkar ha strukits ur folks vokabulär ungefär samtidigt som Anderssonskans Kalle slutade att filmatiseras.


Torpet - Stockholmsuttryck eller tidstypiskt modeord?

Det allra vanligaste ordet för sommarstuga som jag hör vänner och kollegor här i Stockholm använda är nog torp. Men det kan hända att det är typiskt för tiden snarare än det för det geografiska området.

Kanske började norrbottningarna också tala om sina torp i samband med att barfota-Ernst slog igenom i tv-rutan och Elle interiör började göra reportage där de frontade romantiskt lantliga miljöer? Det var nog nämligen ungefär samtidigt som jag flyttade hit och förvånades över att alla stockholmare verkade bli torpare under sommaren.

Har du någon känsla för om torp i betydelsen sommarstuga är ett typiskt stockholmsuttryck eller ett av 00-talets modeord? Och vad säger man om sommarstugor i andra delar av landet? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina kunskaper om sommarstugeord!

8 kommentarer:

  1. Jag kommer också från Norrbotten (Luleå). Vi har också alltid sagt stugan. Men vi åkte inte på stugan utan till den. På kiosken och på Konsum gick vi däremot.

    Förutom de typiska stockholmsuttryck för sommarstugan som du nämner har jag reagerat på att huvudstadens innevånare helt enkelt säger att de åker till ”landet”. Vissa säger också, med viss megalomani, att jag åker till ”mitt land”.

    En annan benämning är ”sportstuga”. Under Folkhemmets 30- och 40-tal byggdes en hel rad områden upp runt om i landet där arbetarklassen skulle finna rekreation. Staten gav förmånliga lån och driftiga familjer snickrade sina sportstugor och levde enkelt utanför arbetslivets stress. I Stockholmstrakten finns till exempel Årsta havsbad, Storholmen och Tranholmen nära Lidingö och den lilla Bastuholmen i Täby. Många av dessa områden förvandlas nu i bostadsbristens Stockholm succesivt till permanentboende.

    Om någon är intresserad av att läsa mer kan jag rekommendera:
    Klas Östergren: Veranda för en tenor
    Ann Katrin Pihl Atmer: Livets som levdes där måste smaka vildmark. Sportstugor och friluftsliv 1900-1945

    Pär Blomkvist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad spännande, tack för boktipset. Jag får kanske undersöka det där med att "åka på" och "åka till" lite närmare. Ett uppslag till ett nytt blogginlägg helt enkelt!

      Radera
  2. Jag kommer från gbg och har alltid sagt "landet", som förkortning av landställe alltså. "Mitt land" funkar också bra (även om jag aldrig har sagt det eftersom jag aldrig har haft något)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Mitt land" låter ju riktigt mäktigt. Som att man har ett eget lite rike att regera över på semestern. Det ska jag absolut anamma om jag blir med stuga i framtiden! :)

      Radera
  3. Jag gjorde ofrivilligt en liten undersökning på Twitter, och det verkar som att människor i större städer kan säga "landet" om sommarstugan - ja till och med i så små städer som Östersund. Jag blev lite förvånad. Men vi som redan finns på landet kan ju inte gärna säga det även om sommarstugan. Själv skulle jag med lantlig ångermanländsk och jämtländsk bakgrund säga att man åker till stugan och är i stugan. Om jag nu haft en stuga, det vill säga.

    SvaraRadera
  4. Jag (inbiten stockholmare) säger "torpet". Men det beror mest på att det verkligen är ett gammalt soldattorp som vi brukar åka till. Förr hade jag en sportstuga i ett sportstugeområde. Jag tror att vi bara kallade det för "landet".

    SvaraRadera
  5. Jag har fått för mig att de som säger "sommarstället" vill framhäva att det inte handlar om någon liten fjuttig stuga, utan hus med havsutsikt och kanske pool. I ordet bädda in att man är lite fiiinare än de som åker till sommarstugan.

    SvaraRadera
  6. Jag kan lägga till ordet sommarhus. Jag har ett hus i ett litet fiskeläge på Österlen i Skåne. Huset som ligger inträngt tillsammans med ett gäng andra hus runt ett s.k. strädde med kullersten och stockrosor kan man knappast kalla ett torp. Det får bli sommarhus, sommarställe eller möjligen sommarstuga. Fast jag har lärt mej att när man säjer stuga i samband med ett gammalt hus menar man det stora rummet - storstugan.

    SvaraRadera