29 augusti, 2013

Sommar och semester - superlativernas säsong

Aldrig hör man väl så många positiva ord uttalas som på sommaren när någon ska beskriva hur semestern har varit.
- Absolut underbar! Den finaste jag upplevt! Kanonfin!

Men är det verkligen alltid sant? Har vi inte en tendens att överdriva hur bra semestern varit och ta till överord?

Alltid toppen

Jag bevittnade en gång hur en familj i en stugby i Dalarna hade ett rejält gräl. Barnen fick husarrest, och man och hustru fortsatte att skrika till varandra. Kvinnan kastade slutligen en blöt handduk i ansiktet på sin man och utbrast: "Jag vill skiljas!" I samma stund ringde mannens mobiltelefon och trots uppståndelsen svarade han genast. Jag hörde honom säga: "Hej Magda! Jo, för sjutton! Allt är toppen!" Då ljög han. Men det var ju semester.

Tillbaka på jobbet

Jag har också haft kolleger som jag haft kontakt med under semestern. De har då beklagat sig över att det regnat i fjorton dagar och att husvagnstaket läcker, att hälsporren kommit tillbaka, att ungarna bara bråkar och att maken inte setts till sedan orienteringstävlingen tredje helgen på semestern. När de sedan kommer tillbaka till jobbet och någon frågar hur semestern varit, så svarar de ogenerat: "Fantastiskt! Såå härligt!" Då ljuger de. Men det handlade ju om semestern. Den heliga semestern.

Vi förväntas vara lyckliga

Nog är det så att vi svenskar förväntas ha härliga semestrar? På semestern ska allting hända - kärlekslivet ska blomma, vi ska komma nära våra barn, vi ska träffa alla de vänner och släktingar som vi försummat under vinterhalvåret. Och då känns det ju konstigt att behöva erkänna att det inte blev så rosenskimrande som det borde ha varit. Då tar vi gärna till superlativer. Det är ju semestern vi berättar om.

Som vanligt igen

Jag hade en kollega som en sensommar sade till mig: "Det är skönt att sommaren snart är slut för då behöver man inte vara så jäkla lycklig hela tiden!" Det ligger något i det. När hösten kommer kan vi vara som vanligt igen och behöver inte ljuga.

Förlåt ..? Hur min semester varit?  Helt otrolig! Den bästa någonsin!!

2 kommentarer:

  1. Instämmer med föregående skrattare.

    Jag har hört flera personer i min omgivning lättat säga att det ska bli skönt med lite höstrusk så man kan stanna inomhus och slappa med gott samvete. När dagarna blir kortare blir det liksom mindre jobbigt att fånga dem (eller "carpa" som jag sett användas i sammanhanget)!

    (Men just MIN semester har faktiskt varit uuunderbar!)

    SvaraRadera