02 januari, 2012

Vem vill bo i Sexträsk?

Under julledigheten efterlyste SVT fula ortsnamn och fick en lång, lång lista från sina tittare. Faktum är att de fick skriva två artiklar på ämnet - läs artikel nummer 1 och artikel nummer 2! Ämnet fascinerar uppenbarligen, och det är inte konstigt. Namnet på orten där vi bor är givetvis personligt och det är klart att man vill bo på ett ställe med ett vackert namn. Så besvärligt då att det finns mängder av mindre vackra ortsnamn. En gång i tiden har ortsnamn som Sexdrega och Pungpinan varit helt normala, men när språket förändras och vi inte längre minns ursprungsbetydelsen låter det pinsamt.

Min favorit bland fula ortsnamn är Köttsjön i Jämtland. Det låter så otroligt och underbart jättekonstigt. Och underbart nog finns det en skiva som heter Live in Köttsjön. Smaka på den titeln! Jag har länge velat köpa skivan enbart för titelns skull, och det har konstigt nog inte blivit av än.

Fina ortsnamn då? Där gillar jag ortsnamn som har ett förled med svan. Som Svanö, Svannäs och Svanaby. Det måste vara för att de får mig att tänka på vackra, vita svanar som flyter runt i vattnet och ser harmoniska ut.

Finns det fler fula och fina ortsnamnsfavoriter bland våra läsare?

3 kommentarer:

  1. Men sluta håll oss på halster - vad kan Sexdrega och Pungpinan ha för ursprunglig betydelse om de kan anses som normala?!

    SvaraRadera
  2. Källan till all kunskap (Wikipedia) har svar! Sexdrega betyder troligen "sex drag" och syftar på en plats i Ätran där man haft sex platser för fiskfångst. Pungpinan var ursprungligen namnet på en krog - och där pinade man ju penningpungen.

    SvaraRadera
  3. Jag har hört att Sexdrega betyder en väg som delar sig i sex, alltså en sexvägskorsning.

    SvaraRadera