09 december, 2009

Fanstyg och frasmaskiner

Almgrens sidenväveri på Söder får man inte bara veta att bäste herr Almgren var något av en industrispion. (Eller för den som tycker att det låter bättre: Han pysslade förmodligen med lite industrispionage i början av sin karriär.) På Almgrens får man också veta en hel del intressant och rolig kuriosa om Nordens i dag enda bevarade sidenfabrik. Kuriosa som innefattar ett par lustiga ord och uttryck.

Fanstyg till exempel. Det är det tyg som Dragonbataljonen pryder sina fanor med, och som lite skämtsamt brukar kallas för fanstyget. Men det som fick oss språknördar att bubbla till lite extra var frasmaskin. Fabrikens frasmaskin användes när de anställda skulle stärka sidentyget till exempelvis paraplyer. Då ångades tyget med hjälp av maskinen, plus att man strödde över något särskilt stärkande medel i flingform.

Allvarligt talat hörrni. En frasmaskin. Känns som en pryl som många skribenter kan tänka sig att skriva upp på önskelistan. För i den bästa av fantasivärldar skulle det kanske kunna se ut så här:

1. Ta en text, vilken som helst.
2. Stoppa in den i frasmaskinen.
3. Voilà! Texten har fått frasanpassat radfall.

Låter nästan som en språkteknologisk revolution.

1 kommentar: