30 november, 2014

Snart på bloggen: Kanslisvensk julkalender

Glad första advent! Imorgon slipper vi äntligen den här fruktansvärda tiden som varit november 2014 och kan börja räkna ner till julafton och det återvändande dagsljuset. Ja, det är dags att ta fram sin julkalender. Förra året rimmade vi och tipsade samtidigt om fina julklappar till språknörden. I år tänkte vi hålla oss närmare vår egen vardag, men vi tror att det blir väldigt roligt ändå. Det blir en julkalender i kanslisvenskans anda!

Vi språkkonsulter ägnar en stor del av vår arbetstid åt att reda ut kanslisvenska formuleringar och ordval. Nog orsakar det mycket svordomar och starkt kaffe ibland. Men samtidigt är vi språknördar och kan tycka att det är roligt att leka med kanslispråket. Till exempel fnissar vi åt omformuleringen av det här väldigt vanliga och för årstiden lämpliga ordspråket: "Objekt vilka kamoufleras i en säsongsbetonad kristallisk tillståndsform av H2O blottläggas vid dennas övergång till större molekylär rörlighet." Kan du gissa vilket ordspråk det är? Här hittar du fler ordspråk på kanslisvenska.

Imorgon, den första december, öppnar vi första luckan i vår kanslisvenska julkalender. Varje dag fram till julafton kommer vi att beskriva ett juligt ord på bredaste kanslisvenska. Det blir roligt! Följande dag avslöjar vi vad det var vi krånglade till så hemskt.

Välkommen till vår julkalender!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar