30 mars, 2010

Rikstermbanken fyller ett år

Rikstermbanken är en av världens bästa webbplatser genom alla tider. En helt fantastisk söktjänst för den som behöver veta vad legalundatag och återrapporteringskrav innebär, för att ta några exempel. Här finns nämligen de flesta svenska termerna inom alla möjliga ämnesområden samlade på en och samma sida, och många av dem är översatta till andra språk. Just nu innehåller termbanken runt 263 000 termer. Det är med andra ord en ovärderlig kunskapskälla.

Och nu har Rikstermbanken fyllt ett helt år! Den 19 mars förra året invigdes termbanken under pompa och ståt, med infrastrukturminister Åsa Torstensson som bandklippare. Jag fanns också där, och jag följde ceremonin med stort intresse (fast i gympaskor och jeans, fy på mig).

En liten rolig kuriosadetalj är att Rikstermbanken presenterar vilken term som var den populäraste under det första året. Det är komplementbyggnad. Jag blir så hemskt nyfiken på varför.

3 kommentarer:

 1. På middagen hos vänner berättade en nyanländ att han lär sig ett nytt svenskt ord varje dag. Jag tänkte: det gör jag också, idag har jag lärt mig "komplementbyggnad".

  SvaraRadera
 2. Är inte komplementbyggnad ungefär samma sak som friggebod? I så fall förekom det nog i en ny lag som många läste i fjol...

  SvaraRadera
 3. Jopp, en komplementbyggnad är en liten byggnad som står lite vid sidan av huvudbyggnaden. Till exempel en friggebod.

  Den där lagen kände jag inte till, men det är ändå intressant att det här ordet var 2009 års populäraste sökord! Lagtexter som ska vara så lättbegripliga nuförtiden.

  SvaraRadera