08 mars, 2010

Om språklig inskolning

Språkvetaren Ann Blückert har skrivit en avhandling om hur studenter lär sig juridiska: "Juridiska - ett nytt språk?" I en intervju på realtid.se delar hon med sig av sina resonemang:

- [D]et finns en risk att studenterna lär sig språket mekaniskt. Det krävs mer dialog mellan lärare och studenter, men här kommer ekonomi och tid in i bilden. Lärarna har det väldigt stressigt, de har många studenter och inte så mycket tid att diskutera ordval och stil.

Och språket som enligt Blückert är en så viktig del inom juridiken. Kanske är det så att lärarna helt enkelt inte vill släppa taget om juridiskan, och att de är så rädda för att den ska tappa sitt stilvärde. Kanske också därför som "tidsbrist" är en av orsakerna till att språket inte diskuteras i klassrummet.

1 kommentar:

  1. Eller som en nyzeeländsk juriststudent sa till sin klarspråkslärare: Om jag skriver så där klart och tydligt kan jag inte fakturera 500 dollar i timmen!

    Men vill man verka för ett klart och tydligt juridskt språk kan man gå med i Clarity: www.clarity.international.net/Sweden

    SvaraRadera