08 januari, 2015

Nytt år, nya(?) ord

Gott nytt år och god fortsättning!

Nyårslöften i all ära, men i språkvärlden betyder årsskiftet framför allt en sak: nyordslistor! Den svenska nyordslistan, som ges ut av Språkrådet, diskuteras ganska mycket i media – inte bara av oss språknördar. I år har det till exempel blivit mycket snack (och jubel?) om att det har kommit med många "genusord" på listan. Cispersongenusbudgetering och en som alternativt pronomen är några exempel. Även köttnormen har diskuterats i större utsträckning under 2014 och således tagit sig in på listan.

Vad är grejen med nyordslistan?

Det finns två vanliga missförstånd när det gäller den svenska nyordslistan:
1. Att den bara ska innehålla helt nya ord, som på något vis ska ha "uppfunnits" under året.
2. Att den är normerande – att den skulle vara något slags komplement till SAOL, som visar vilka ord som är gängse i rikssvenskan och som bör kunna användas utan större missförstånd.

Båda dessa uppfattningar är felaktiga. Nyordslistan listar ord som "tillkommit eller etablerat sig i språket under det gångna året." Ökad användning är alltså ett legitimt skäl för att ett ord får plats i listan, utan att det behöver vara helt nytt. Språkrådet är också väl medvetna om att orden kanske inte kommer att bli långlivade i språket (vilket något av en förutsättning för att de ska tas upp i SAOL).

Språkrådet poängterar själva:
"Vi har valt ut exempel på nya ord som säger något om samtiden och om språkliga trender. Vi har även tagit med ord som visar på språklig kreativitet."

Kom alltså ihåg att ta nyordslistan för vad den är: en trendindikator som säger något om vad som varit på tapeten under det gångna året. Lite som Årets julklapp, med den viktiga skillnaden att utnämningen av nyorden inte sker med kommersiella syften, och därmed är lite mer pålitlig.

Nya ord i Norden

Det är inte bara i Sverige som vi listar nyord; även det norska Språkrådet och Dansk Sprognævn publicerar listor. Visst kan det vara spännande att se vilka trender som finns hos våra grannar?! I Danmark verkar LCHF ha fått ett uppsving, medan norrmännen får mobilnakke när de letar efter rätt emoji eller läser nyheter om framandkrigar


Hur bildas nya ord då?

Vill du veta mer om hur nya ord kan bildas i svenska tycker jag att du ska läsa det här språkbrevet från 2013. Då kan du också kolla om några av de ord som fanns med på listan förra året fortfarande används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar