29 september, 2014

Årsrik, inte gammal

När vi blir oroliga att såra eller diskriminera uppstår nya beteckningar för att ge en diskriminerad grupp högre status. Framför allt har sätten att omnämna personer med funktionsnedsättning och personer från ett annat land passerat revy och avlöst varandra sedan 50-talet.

Nu dyker en ny beteckning för gammal eller äldre upp på den politiskt korrekta arenan: årsrik. Exempelvis på seniorbloggen kan vi läsa Barbro Westerströms inlägg Varför så få årsrika i riksdagen?

Ålder är en av de sju diskrimineringsgrunderna enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det innebär att det är olagligt att diskriminera någon på grund av ålder, och allt som oftast handlar det nog om att diskriminering på grund av hög ålder, inte låg. Men det är inte helt otänkbart att även yngre personer kan känna sig diskriminerade på grund av låg ålder. Undrar om det då kommer att behövas en ny beteckning för ung? Inte lär det bli årsfattig i så fall :-)


2 kommentarer:

 1. Det är bara några decennier sen ordet gammal/gamla byttes ut mot äldre, därför att gammal ansågs ha en negativ underton. Och nu är det alltså dags för ett nytt ord som ersättning för "äldre".
  Hade det här varit på 60-talet hade Westerholm och de andra "seniorerna" kallats för åldringar istället. Ett ord man aldrig ser numera, men som användes helt neutralt på den tiden.
  Tycker det är lite löjeväckande med dessa eufemismer. Som att rullstolsbundna helt plötsligt började kallas rullstolsburna istället. Precis som om de blev mindre förlamade då...

  SvaraRadera
 2. Lustigt att Westerström planterar en ny eufemism när hon skriver på just Seniorbloggen. Duger inte "senior" längre alltså?

  Jaja, jag har aldrig varit förtjust i varken "äldre" eller dess latinska översättning "senior". Varför skulle ens ett adjektiv i komparativ vara lindrigare än ett i positiv?

  Och varför ska det vara så svårt att bära sin etikett med stolthet, som vi bögar gör numera? Eller homofil, som jag gärna skulle bli kallad. Betyder lika-vän. Betydligt snällare associationer än homoSEXuell, som någon tyckte skulle vara en eufemism någon gång i tiden.

  Suck.

  SvaraRadera