"Nu gäller en ny tågordning." "I god tågordning" "Har du tågordningen för talen?" Ja, man kan verkligen undra varför vi blandar in tåg när vi pratar om ordningsföljden på saker och ritualer. Jag har haft en vag bild av att tåget har en fast ordning på sina vagnar och att de inte alltid följer en kronologi och att uttrycket kommer sig därifrån. Men i dag hörde jag några på perrongen prata om tågordning och beslutade att ta reda på fakta.
Etymologi
Svensk modelljärnvägswiki gav svaret: En tågordning är klarerarens (stinsens) verktyg – en karta över en stations alla rörelser en dag. Så jag lärde något nytt!
Frasen i bruk
Men se där! Det intressanta runt
tågordning tog inte slut med det. Nu när jag skrev blogginlägget kom en (betydligt) yngre kollega och sa att hon aldrig använder uttrycket tågordning. Är det möjligen ett generationsuttryck som börjar bli passé?
Ja, det uttrycket hade jag aldrig hört förut. (Jag är 25 år)
SvaraRaderaTågordning? Det har jag aldrig någonsin hört förut.
SvaraRaderaVad betyder då "i god tågordning"? Att saker är tydligt ordnade från 1 till 10 (t.ex.)?
SvaraRaderaJag är faktiskt inte riktigt säker, men jag har en känsla av att det nästan alltid handlar om tidsordning. Man kan prata om tågordning för talarna på en konferens, tågordningen för aktiviteterna i ett projekt, men inte till exempel tågordning för uppställda saker.
SvaraRadera